No-Waste Heroes!

 

Dynamic Heroes

Food Dynamics ziet het als haar maatschappelijke missie voedselverspilling te voorkomen. Merel Rijnen is dan ook een echte no-waste Hero!

”Een lelijke taart, scheef broodje of gebroken koekje, kan namelijk nog steeds een lekker ding zijn!”

Wist u dat er in Nederland voor ongeveer € 1,4 miljard aan koek en banket wordt geproduceerd? En dat hiervan gemiddeld 1,5% product uitval is… met een totale waarde van € 21 miljoen?!

Veel producten binnen de koek- en banketindustrie worden afgekeurd op visuele kwaliteitseisen. Uitval van producten met een foutief gewicht, gebroken of scheef gesneden, snijrandjes, imperfecte decoraties, verkeerde folie of codering.

Veel hiervan belandt in de veevoederindustrie. Uitval mag dan uiterlijk niet perfect zijn, maar het is wel van hoogwaardige kwaliteit en vergelijkbaar met het ‘goede’ product!

Gelukkig zijn er al een aantal methodes om uitvalstromen een nieuwe kans geven.

Zoals co-branding, waarbij producent A uitval heeft, en producent B het als decoratie kan verwerken in zijn eindproduct. Een gedeelte kan worden ingezet als rework of worden doorverkocht aan derden zonder A merk. Ondanks deze oplossingen is er nog steeds een groot gedeelte dat niet her-verwerkt wordt.

Het verschil in recepturen, de traceability en hoe blijft herverwerking financieel en productietechnisch aantrekkelijk? Dit zijn struikelblokken voor producenten om reststromen te her-verwerken. Daardoor wordt de keuze van reststromen afvoeren naar de veevoederindustrie, gemakkelijk gemaakt.


Be a no-waste hero!

Voor een goede focus op no-waste is kennis nodig. Met Dynamics Heroes, biedt Merel Rijnen praktische oplossingen voor productuitval. Dynamic Heroes zorgt dat uw productuitval meerwaarde krijgt.

Be a Hero, sta op tegen voedselverspilling!