SEEF de koekie

 

Dynamic Heroes redt gebroken koekjes

Mijn naam is Merel Rijnen, voedingsmiddelentechnoloog en eigenaar van Food Dynamics.

Vandaag ga ik u laten zien hoe je, als no-waste Hero, creatief met gebroken koek kunt zijn! Ik laat u zien dat ook een gebroken koekje nog steeds een lekker ding kan zijn. Gebroken koekjes zullen het schap van de supermarkt dan wel niet halen, maar om ze direct door te sturen naar de veevoederindustrie is wat mij betreft, tekort door de bocht.

Uitval is geen afval!

Even voor de duidelijkheid uitval is geen afval. Uitval zijn producten die niet voldoen aan het vooraf gestelde uiterlijk. Dus bijvoorbeeld een scheef gebakken, te licht van gewicht, een imperfectie decoratie of misschien gewoon verpakt in de verkeerde folie. Producten die er alleen anders uit zien dan eigenlijk de bedoeling was.

In grote fabrieken worden er duizenden koekjes per uur gebakken. De koekjes worden afgebakken op een lopende band in lange tunnel ovens. Stelt u zich nou eens voor dat er een storing is in de verpakkingsafdeling en de lijn komt stil te staan? Dan kunnen de ovens niet worden stilgezet in verband met de veiligheid. De koekjes moeten uit de oven worden opgevangen en gebufferd in grote bakken. Maar door de val ontstaat breuk in het product.

Deze koekjes kunnen niet worden verkocht maar zijn wel goed van smaak en textuur. Dus worden ze beschouwd als uitval op basis van imperfectie….

Maar wat kunnen we hier dan wel mee?



Karel Kruimeldief

We kunnen ze verder verkleinen tot heerlijke kruimels en afvullen in strooipotten: heerlijk voor op de boterham, of om mee te decoreren thuis. Ik laat jullie een voorbeeld zien van een concept dat ik eerder ontwikkeld heb. Dat heet Seef de koekie. Even voorstellen, dit monster is Karel Kruimeldief.

Ik ben Karel Kruimeldief,
En verstop me in de grote koekjesfabriek.
Daar vang ik alle gebroken koekjes op,
want kruimels vind ik reuzefijn.
Lekker voor op de boterham,
zodat gebroken koekjes, toch gered zijn.

Helaas is Karel Kruimeldief nog niet te koop in de winkel. Maar ik vertel u graag meer over de mogelijkheden met Karel mocht u daar interesse in hebben.

De meeste kinderen zijn dol op koekjes bakken thuis. Maar een grote schoonmaak van de keuken, daar komen de ouders vaak niet onderuit… Of spontaan bezoek voor de deur, maar geen koek meer in huis!

Hoe heldhaftig zou het zijn als je kinderen hun gang liet gaan, en het bezoek op vers gebakken koekjes kan worden getrakteerd? En dan ook nog eens gemaakt van heerlijke uitvalkoekjes die u heeft gered?

Laten we van die koekjes nu een nieuw deeg kunnen maken?! Een koekdeeg te koop in de winkel, te bewaren in de koelkast en dus ready for bake-off!

Het koekuitval in de mixer, met wat toevoeging van een aantal geheime ingrediënten, maken we een koekdeeg bestaand uit minimaal 70% koekuitval. We vormen er een worst van, snijden plakjes en bakken ze in de oven in 10 minuten af.

Dynamic Heroes

Soms kan de oplossing ‘how to Hero’ zo eenvoudig zijn.

Food Dynamics ziet het als haar maatschappelijke missie voedselverspilling te voorkomen. Voor een goede focus op no-waste is kennis nodig.

Met Dynamic Heroes, biedt ik praktische oplossingen voor productuitval. Dynamic Heroes zorgt dat uw productuitval meerwaarde krijgt.