De meest gemaakte fouten!

 

De meest gemaakte fouten bij productontwikkeling!

Tja, waar zal ik eens beginnen. Misschien herken je er een aantal in de video? Maar de tips die ik je geef, gaan je zeker helpen!

Niet samenstellen van een programma van eisen

Maak een overzicht van de eisen waaraan je product aan moet voldoen. Dit kan van gewenste afmetingen of gewicht, textuur, claims als vegan of glutenvrij of de manier waarop het product gebruikt moet worden. Hierdoor maak je het voor jezelf overzichtelijk en voorkom je dat je iets vergeet en het dus later nog moet toevoegen.

“Of dat je, in het ergste geval… helemaal opnieuw moet beginnen!”Binnenvliegen en vertellen wat er allemaal mankeert

Merel: “Ok…, het concept dat we vandaag presenteren is voor de ontwikkeling van een sneller ontbijt, als een soort van alles-in-een-pakket, waarbij een portie ontbijtgranen…”

Kritiek: “Je denkt toch niet dat werkende ouders hier op zitten te wachten? Hoezo een sneller ontbijt? En hoe zit het dan met…”

Dus dat… niet zomaar binnenvliegen en vertellen wat er allemaal mankeert. Laat het R&D team eerst het idee of het concept presenteren en uitleggen wáarom ze bepaalde keuzes hebben gemaakt en waarom zij denken dat het product voldoet aan de wensen van de klant. Als het product echt niet voldoet aan de gestelde eisen, dan kan je dit zeggen na de presentatie van het R&D team, niet ervoor.

Niet tijdig checken produceerbaarheid of wachten met testen

Niet alles is in werkelijkheid produceerbaar! Heb je twijfels over de produceerbaarheid van een het product of de beschikbaarheid van een ingrediënt? Check het tijdig met je collega’s van productie, inkoop en technische dienst. Wacht niet met testen op kleine schaal dan wel grote schaal. Voorkom dat er later nog iets aangepast moet worden.

Of dat je in het ergste geval…, helemaal opnieuw moet beginnen!

Wijzigingen doorvoeren zonder gevolgen te dubbelchecken

Er wijzigt vaak wel iets aan een onderdeel of product tijdens het ontwikkeltraject. Dit is niet erg, maar het aanpassen van een detail in een product, kan grote gevolgen hebben voor de latere uitwerking op de verpakking of in de productie. Dubbelcheck daarom altijd! En communiceer altijd alle wijzigingen, met de nodige betrokken afdelingen en klanten!